Gassvettreglene
Som ved alle andre varmekilder slik som f.eks strøm, vedovn, parafin,varmepumper osv, er det også ved bruk av gass noen elementer man skal ta ekstra hensyn til for å ivareta sikkerheten i høyest mulig grad.
Gassvettreglene
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har sammen med gasselskapene utarbeidet grunnleggende regler for bruk av gass.
- Propanbeholderne må aldri plasseres under terrengnivå, for eksempel i kjellerrom. Husk at propan i gassform er tyngre enn luft.
- Propanbeholdere skal alltid stå oppreist, og må aldri utsettes for unormal oppvarming eller sterk solvarme.
- Vær på vakt mot propanlekkasjer. Gass som lekker ut kan gjøre lufta eksplosjonsfarlig og kan antennes av for eksempel åpen ild, glødende tobakk eller elektrisk gnist.
- Finn eventuelle lekkasje snarest mulig ved å pensle konsentrert såpevann på slanger og rørforbindelser. Når gasstrykket settes på vil såpebobler danne seg på lekkasjestedet.
- Bruk kun slanger for LPG/propan. Sprukne eller defekte slanger må skiftes straks. Største lovlige slangelengde er 1,5 meter. Bruk slangeklemmer.
- Hold alltid en tent fyrstikk klar når apparatkranen åpnes. Steng for gassen ved beholderen når anlegget ikke er i bruk, og husk å koble fra regulatoren ved lengre tids fravær.
- Steng for gassen ved beholderen og bring om mulig beholderen til et trygt sted dersom det oppstår brann.
- Hold alltid apparat og beholder i god stand, men prøv ikke selv å reparere skader eller defekter som oppstår. La propanforhandler gjøre kontroll og eventuell overhaling av apparat og anlegg med jevne mellomrom.
- Studer monterings- og bruksanvisning nøye før apparat og anlegg tas i bruk. Spør forhandleren dersom det er noe du er i tvil om.
Bruk av gass på hytter/fritidsboliger
Propangass blir stadig vanligere å bruke til oppvarming og matlaging på hytta. Gassen er i seg selv ikke giftig, men kan ved dårlig forbrenning utvikle giftig kullos. Lekkasjer fra propangassanlegg kan utløse en kraftig eksplosjon. Derfor er riktig bruk og godt vedlikehold avgjørende for å sikre hyttekosen.
Propan er tyngre enn luft. Ved lekkasjer vil derfor gassen legge seg langs bakken/gulvet dersom det ikke er tilstrekkelig utlufting.
I ren form er propan uten farge og lukt.
Derfor er den av sikkerhetsmessige grunner tilsatt et luktstoff.
Lekkasjer vil dermed kunne luktes i god tid før konsentrasjonen av gass blir antennelig.
Kontroll av anlegget
- Utstyret bør sjekkes grundig når man ankommer hytta og før det tas i bruk
- Det bør jevnlig kontrolleres at alle slanger og koblinger er tette, ved å påføre lekkspray eller såpevann. Dersom det oppstår bobledannelser, er det lekkasje. I så fall må ventilen lukkes og holdes avstengt inntil feilen er rettet
- Slangene og regulatoren bør sjekkes jevnlig, og brenneren må holdes ren
Oppbevaring av gass
- Propangass til hyttebruk leveres i beholdere av stål, aluminium eller kompositt og skal bare fylles på godkjente fyllstasjoner av kvalifisert personell
- Gassbeholdere må stå utendørs eller i et skap med god utlufting
- Det er ikke tillatt å lagre gassbeholdere i kjeller eller på annen måte under bakkenivå
- Beholderne må stå oppreist, både når de fraktes og når de er i bruk
Tilkobling
- Propangassanlegg skal som hovedregel bare monteres av fagfolk. Til hyttebruk er det imidlertid tillatt å foreta monteringen selv, forutsatt at man har nok kunnskap til å gjøre det på en korrekt og forsvarlig måte
- Slangen bør være kortest mulig, og maksimum 1,5 meter. Det er viktig at slangen som brukes er beregnet til propan
- Ved avstander over 1,5 meter mellom gasskilde og komfyr skal det benyttes kobberrør
- Rørene skal monteres slik at de er lett å komme til for ettersyn